Vernissage AIRBRUSCH & TUSCH

AIRBRUSCH & TUSCH
Joaquín Rosell, Lena Svedberg och Finn Öhlund
25 augusti –16 september 2018

Vernissage Lördag 25 augusti i Trekanten 13.00-14.00
Invigningstal 13.30 Daniel Werkmäster, museichef och Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent Uppsala konstmuseum. Konstnären Finn Öhlund närvarar.

Föregångare och förvaltare inom graffittin finns i Uppsala konstmuseum samlingar. Till Gottsunda HipHop 2018 gör museet återblickar till 1960-1970-talet med grafiska experiment och politisk agenda. Lena Svedbergs teckningar förvrider och leker med makten i en egen satirisk stil. Konstnären och mentorn Joaquín Rosell inspirerade unga att prova på spraymålning som uttryck och liksom muralmålare jobba stort i en politisk och samtidigt poppig anda. Finn Öhlund, aktuell på museet, visar bilder som inspirerats av graffitikultur och surrealism i ett psykedeliskt uttryck.

Lena Svedberg
Lena Svedberg (1946-1972) var en av medlemmarna kring den politiska tidskriften Puss (1968-1974). Tidningsbilder och fotografier sattes samman i tecknade collage, som häcklade makten. Konstnären utvecklade under sin korta gärning en förmåga att kombinera satiriska bilder med text som lika väl kunde finnas på affischer i det offentliga rummet och på detta sätt är hennes konstnärskap besläktat med politiska uttryck inom graffiti. 
Joaquín Rosell
Joaquín Rosell (f. 1944) var tidigt intresserad av muralmåleri och hur bilder kommunicerar i det offentliga rummet. Han anlände till Sverige 1968 efter uppväxt i Argentina och kom att arbetat med silkcreentryck, men också som pedagog. Urklippsflickan skapades till en experimentvägg i Stadshuset i Uppsala 1973. Genom att upprepa det sprutmålade mönstret vill Joaquín Rosell skildra olika grad av medvetande.
Finn Öhlund
Finn Öhlund (f. 1979), visar konst som inspirerats av graffitikultur i ett psykedeliskt flöde. Öhlund lärde sig graffitins grunder på Ungdomens hus i Uppsala när Aerosolskolan fanns inhyst där i början av 90-talet. Bland förebilderna i Uppsala fanns Ruskig (Pärra Andreasson). Öhlund inspireras även av New York-pionjären Futura 2000 och hans tankar att skapa omslutande visuella upplevelser. Som konstnär bär Finn Öhlund med sig en do-it-together-anda där grafiska uttryck, surrealistiska grepp, ljusdesign, video, måleri och improvisation gärna omfamnas i tredimensionella installationer. I utställningen visar Finn Öhlund datorgrafik som har skapats i en kollektiv process med delar av konstnärsgruppen Regnbågsblomman och andra grafiker (Elin Nilsson, Mathias Söderberg och Madoka Fujimaki Ahlsén) och här har tryckts på siden. 1 september – 25 oktober 2018 är Finn Öhlund aktuell på Uppsala konstmuseum med installationen A Psychedelic Future – Graffiti = Art 🙂

I samarbete med Gottsunda HipHop .